Benodigdheden

Zoals met de meeste spullen: je kunt het met badmintonartikelen zo gek maken als je zelf wil. Maar overdrijf het niet; de kwaliteit van je spel wordt voor maar voor een heel beperkt deel bepaald door je materiaal. En als je net begint maakt het nog minder uit. Een racket van 30-35 euro voldoet dan prima.

Mocht je meer willen weten, dan staan hieronder een aantal wetenswaardigheden en tips over het materiaal.

Je badmintonracket is een belangrijk onderdeel van je materiaal en kies je dan ook niet zomaar. Als je eens zoekt op internet of kijkt op een forum, zal je zien dat er zeer veel discussies over rackets te vinden zijn. Een racket is dan ook persoonlijk en moet je kiezen volgens je eigen speelstijl. In dit artikel vind je een aantal richtlijnen en tips om een racket te kiezen dat bij je past en waarvan je veel spelplezier zal hebben.

Enkele tips om te beginnen
Als je van plan bent een racket te kopen, let er dan op dat het racket een ingebouwd T-stuk (T-joint) heeft. Een ingebouwd T-stuk maakt je slagen preciezer, harder en zorgt ervoor dat je racket langer meegaat.

 

Verder zijn er ook twee soorten vormen van het blad: Ovaal (Oval) en afgerond (Isometrisch (Isometric)). De meeste oude rackets hebben een ovaal racketblad. De personen die hiermee spelen houden van de kracht die geconcentreerd zit in de sweetspot (de plaats van het blad waar je de shuttle het best raakt). Bij isometrische rackets is de sweetspot een stuk groter. Hierdoor hoef je de shuttle minder precies te raken om toch nog een goede slag te hebben. De kracht van isometrische rackets is hierdoor wel iets minder.

Een laatste punt is de lengte van een racket. Rackets met de aanduiding long zijn 10mm langer dan gewone rackets. Het is geen immens verschil, maar met langere rackets heb je een groter bereik en kan je meer swingkracht opwekken.

Conclusie:
– koop een racket met een ingebouwd T-stuk
– beginners kopen bij voorkeur een isometrische racket
– sommige rackets zijn iets langer dan andere.

Iets wat onmiddellijk opvalt als je een racket vastpakt, is het gewicht. Een licht racket is wendbaarder en makkelijker om mee te spelen. Momenteel bestaan er al rackets van 70g! Een lichter racket heeft echter niet alleen voordelen: als je een te licht racket koopt, zal je er weinig ‘kracht’ uit kunnen halen (je slagen zullen dan niet hard gaan). Er bestaan verschillende gewichtsklassen:

* 1U: >95g
* 2U: 90-94g
* 3U: 85-89g
* 4U: 80-84g

Het gewicht van een racket wordt natuurlijk bepaald door het gebruikte materiaal. De lichtere rackets worden doorgaans gemaakt van grafiet (carbon of graphite in het Engels) en de zwaardere van aluminium of metaal. Soms worden rackets ook verstevigd met andere materialen, zoals bv. titanium of maken ze gebruik van een speciale structuur. In het algemeen geldt dat rackets van grafiet sneller stukgaan en een botsing met een stalen racket zelden overleven.

Conclusie gewicht / materiaal:
– een licht racket is wendbaarder (beter voor snelle acties zoals in het dubbelspel en voor verdediging)
– met een zwaardere racket kan je harder slaan (goed voor smashes en clears)
– rackets van grafiet breken sneller (bv. wanneer je tegen het racket van je partner staat)

Een andere factor die de eigenschappen van je racket bepaalt is de balans.
Er zijn 3 categorieën:

  • zware kop (head heavy):
    Dit betekent dat er meer gewicht zit in het blad van je racket. Hierdoor zullen je slagen krachtiger zijn, maar je verdediging wordt slechter omdat je racket minder wendbaar is.
  • even balans (even balance):
    Bij dit soort rackets is het gewicht gelijkmatig verdeeld. Ze vormen een soort van gulden middenweg tussen de rackets met een lichte en zware kop.
  • lichte kop (head light):
    Rackets met een lichte kop zijn zeer wendbaar en zijn daardoor erg goed voor verdediging en snelle acties. Om hard te slaan zul je echter veel polskracht nodig hebben.

Conclusie balans:
– zware kop = aanvallend (hardere slagen, slechtere verdediging)
– even balans = een middenweg tussen de andere twee
– lichte kop = verdedigend (snelle acties en goede verdediging)

De flexibiliteit (soepelheid of buigzaamheid) van een racket bepaalt in grote mate de handelbaarheid en de eigenschappen van een racket. Dit wordt doorgaans aangeduid met Engelse termen zoals flex, medium flex, stiff, extra stiff…

In het algemeen geldt: hoe soepeler het racket, hoe makkelijker het is om ermee te spelen. Omdat het racket meebuigt heb je iets meer tijd om de shuttle terug te slaan. Door het zogenaamde wip-effect gaan je slagen ook makkelijk ver, maar dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid van je slagen. Soepele rackets zijn ook iets makkelijker om mee te verdedigen.

Stijvere rackets bieden een betere controle, maar het kost meer kracht om harde slagen te produceren. Wanneer je echter veel kracht hebt zal je merken dat je harder kan slaan met een stijf racket.

Conclusie flexibiliteit:
– soepel = makkelijk mee te spelen (ook verre slagen), goede verdediging, minder nauwkeurig
– stijf = goede controle, maar meer kracht vereist (voor harde slagen).

Er bestaan verschillende gripmaten, maar meestal wordt er in de Benelux maar 1 maat per racket ingevoerd. Je kan de gripmaat makkelijk aanpassen met een dikkere of dunnere grip. Wanneer je met je ringvinger je handpalm nog kan raken, heb je de ideale gripmaat. In het algemeen levert een dunne grip meer controle op, maar je mag ook niet in je racket gaan ‘knijpen’.

De bespanning bepaalt in grote mate het ‘gevoel’ van een racket. Als je een nieuw racket koopt, zit er vaak al een bespanning op. Op de duurdere rackets zit meestal geen bespanning dus die kan je dan zelf kiezen.

We beginnen met de dikte van een snaar. Die ligt ergens tussen de 0,65 en 0,85 mm. In het algemeen geldt: hoe dunner de snaar, hoe beter de controle. Dunne snaren hebben echter de neiging veel sneller te breken, zeker bij een aanvallende speelstijl.

De sterkte van bespanning is ook erg belangrijk. Beginners starten bij voorkeur zo rond de 8 kg. Een lagere spanning vergroot het zogenaamde trampoline-effect. Hierdoor heb je meer tijd om de shuttle goed te raken en valt deze niet onmiddellijk dood als je niet hard genoeg slaat. Ook kan je op die manier makkelijk hard slaan.
Ga je je racket harder bespannen (9-11 kg) dan kan je shuttles nauwkeuriger en harder slaan, maar enkel als je voldoende kracht hebt. Het is dus niet zo dat je met een hogere spanning altijd harder kan slaan. Hoger gaan dan 11 kg is alleen weggelegd voor professionele spelers. Dit ligt ook boven de maximaal aanbevolen spanning van de meeste rackets.

De meeste badmintonmerken verkopen wel snaren, maar Yonex en Ashaway zijn zowat het best vertegenwoordigd. Beide merken hebben een ruim aanbod en hun snaren zijn kwalitatief erg goed. Ashaway biedt van iedere snaar een iets dikkere versie aan die dan ook wat langer meegaat. Yonex heeft een ruimer aanbod, maar is in het algemeen ook wat duurder.

Sommige shuttles halen een snelheid van maar liefst 350 km/u! Het gewicht van een shuttle is ongeveer 5 gram en bestaan in twee soorten: Nylon en Veertjes.

Nylon shuttles gaan (veel) minder snel stuk dan veren shuttles. Nadeel is wel dat ze minder nauwkeurig zijn. De snelheid van nylon shuttles kan niet worden aangepast en daarom zijn er 3 snelheden verkrijgbaar: Rood (snel), Blauw (normaal) en Groen (traag).

Veren shuttles bestaan uit zestien ganzenveertjes. De veren zijn bevestigd met een stukje kurk waarvan de doorsnede ongeveer 2,5 – 2,8 cm is. Over het stukje kurk zit een klein, dun lapje leer. Het nadeel van veren shuttles is dat er snel een veer beschadigd wordt. Door een beschadigde veer zal de snelheid van de shuttle minder worden. Het voordeel van veren shuttles is dat, wanneer ze intact zijn, een zeer nauwkeurige vluchtbaan hebben. Door de veren te buigen kan de snelheid van de shuttle worden geregeld.

Het nut van goede sportschoenen word vaak onderschat. Een paar tips.

Bij badminton is beweeglijkheid (het voetenwerk) erg belangrijk en door alle draaibewegingen komen er enorme krachten op de schoenen te staan. Professionele spelers verslijten een nieuw paar schoenen binnen 3 tot 6 maanden! Bij jou zal het waarschijnlijk niet zo snel gebeuren, maar let toch op de volgende dingen:

  • Zorg ervoor dat je voet niet kan schuiven in de schoen, zo voorkom je blaren,
  • Knellende schoenen verhinderen een goede bloeddoorstroming,
  • Indoor schoenen bieden een betere grip,
  • Gewone sportschoenen hebben een dikkere zool dan echte badmintonschoenen, dit kan ervoor zorgen dat je voet makkelijker omslaat. Dit kan natuurlijk vervelende blessures opleveren.

Merken zoals Yonex, Asics & Mizuno hebben goede modellen in hun aanbod, maar koop vooral wat je zelf leuk vindt!

Veel gestelde vragen

Tot slot vind je hier enkele vragen en de antwoorden daarop:

Wat is een ‘verdedigend’ racket en wat is het voordeel daarvan?

Een verdedigend racket is vaak licht, enigszins soepel en heeft een lichte kop, maar hier bestaan natuurlijk nog uitzonderingen op. Als gevolg hiervan zijn ze wendbaar, makkelijk te hanteren en zijn ze erg geschikt voor bv. drops en slagen aan het net.

Wat is dan een aanvallend racket en het voordeel daarvan?

Een aanvallend racket is doorgaans stijf en heeft een zware kop. Hierdoor zul je harder kunnen smashen en makkelijker clears slaan, maar je verdediging is minder goed.

Ik ben een beginnende speler, wat voor racket kan ik het best kopen?

Je kan het beste een racket met afgeronde kop (isometric) kopen. Verder kun je het beste een soepele (flex of medium flex) racket kiezen. Een licht racket zal makkelijker zijn om mee te spelen, maar denk eraan dat zwaardere, stalen rackets zo goed als onverwoestbaar zijn.

Welk merk is het beste?

Aangezien iedereen een andere racket goed vindt, is er ook niet één merk dat boven de rest uitsteekt. Enkele bekende merken zijn: Yonex, Carlton, Forza, Karakal, Victor, Wilson, Oliver, SOTX,…

Ik neem aan dat een duurder racket beter is?

Neen, dit is zeker niet het geval! Vaak is het zo dat de duurste rackets stijf zijn, en als jij soepele rackets verkiest, heb je daar dus niets aan. Verder kan je geld uitsparen door een racket online te kopen (tot wel €50!). Koop bij voorkeur bij een bekende winkel, zo voorkom je dat je namaakspullen koopt.

Bronnen: Stijn Vanderstraeten, Badminton centraal

Enkele online badmintonwinkels